Kraamzorg tijdens de Corona Crisis

21 juli 2020

Instructiekaart voor kraamgezin

Bevallen en het coronavirus

Tijdens de bevalling en in de kraamperiode krijg je naast de zorg van de verloskundige ook hulp van de kraamverzorgende. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling en verzorgt en ondersteunt de moeder en de pasgeborene thuis in de eerste dagen na de bevalling. Dat is in deze tijd van corona niet anders. Wel zal de zorg vanwege het coronavirus worden aangepast. De maatregelen rondom het coronavirus worden continu aangepast en wij volgen deze ontwikkelingen op de voet. Hieronder vind je de meeste recente maatregelen.

De planner van Cicogna vraagt voordat de kraamverzorgende langskomt of iemand in het gezin klachten heeft zoals hoesten, keelpijn, (neus)verkoudheid en/of koorts. Afhankelijk van het afwezig of aanwezig zijn van bepaalde klachten zal er door de kraamverzorgenden een aantal maatregelen worden genomen. Ook wordt aan jou en je gezin gevraagd een aantal maatregelen te nemen.

Als er géén klachten van corona zijn in het gezin gaan we als volgt te werk:

Bezoekregeling tijdens de kraamweek:

• Het gezin mag 2 vaste bezoekers aanwijzen die in de kraamperiode op bezoek mogen komen als de kraamverzorgende aanwezig is in het gezin.

• Alle visite die het gezin wil ontvangen buiten de 2 vaste bezoekers kan alleen komen als de kraamverzorgende niet aanwezig is in het gezin.

• Verloskundigen zullen tijdens de kraamperiode visite aan huis doen.

Algemeen:

Check voorafgaand aan het bezoek of men klachtenvrij is. Beperk visite zo veel mogelijk en ontvang, indien het weer het toelaat, de visite buiten.

Voor de bescherming van je gezin en de kraamverzorgende, zal de kraamverzorgende:

• De hygiënische richtlijnen aanhouden: handen wassen, niezen in elleboog, snuiten in een tissue en deze meteen weggooien Geen handen geven.

• Zoveel mogelijk op afstand blijven en proberen door middel van instructies op afstand uitleg te geven.

• Contact met andere huisgenoten zoveel mogelijk vermijden.

• Handschoenen en schort dragen bij direct fysiek contact.

 

Wat wordt van jou en je gezin verwacht:

• Hygnisch te handelen: handen wassen, niezen in de elleboog, snuiten in een tissue en meteen weggooien en hierna weer handen te wassen

• Geen handen te geven en zoveel mogelijk afstand te houden tot mensen buiten het gezin. ( Zie bezoekregeling)

• Regelmatig deurknoppen, lichtknopjes en oppervlaktes die vaak aangeraakt worden, schoon te maken.

• Bij klachten als hoesten, keelpijn, (neus)verkoudheid en koorts meteen contact op te nemen met verloskundige en Cicogna.

• Zo min mogelijk andere gezinsleden toe te laten op de kraamkamer als de kraamverzorgende aanwezig is en daarbij zoveel mogelijk afstand te houden tot elkaar.

 

Bij (mogelijke) besmetting in het gezin:

Voor de bescherming van je gezin en de kraamverzorgende, zal de kraamverzorgende onderstaande extra maatregelen nemen:

• Alleen de noodzakelijke zorg in huis geven aan jou en je kind. Dit betekent dat je maximaal 3 uur zorg krijgt en dat je zoveel mogelijk voorlichting en instructies zult ontvangen via beeldbellen.

• Zo weinig mogelijk direct fysiek contact maken bij het leveren van zorg. Ze draagt beschermde materialen: bril, handschoenen, een mondkapje en een schort.

• Het mondkapje en de kleren van de kraamverzorgende mogen niet nat worden: De kraamverzorgende kan je daarom niet helpen met douchen. Ze zal je assisteren bij jezelf wassen als je nog niet zelfstandig kunt douchen.

• De kraamverzorgende zal de baby op het aankleedkussen wassen als jij of je partner niet in staat zijn je baby zelf (met instructie) in bad te doen.

• Ze zal regelmatig naar de „sluis” gaan om haar handschoenen te verwisselen.

• Ze zal de ruimte waar je verblijft en de wc extra schoon maken met een bleekmiddel.

• Ze zal andere gezinsleden niet verzorgen.

• Ze zal telefonisch overleggen met de verloskundige via jouw telefoon (speaker of beeldbellen). De kraamverzorgende mag je telefoon hierbij niet aanraken.

Voor de bescherming van je gezin en de kraamverzorgende gelden alle hygiëne-adviezen die ook gelden wanneer er geen klachten zijn. (Zie pag 1.) Onderstaande maatregelen zijn de maatregelen die extra van jou en je gezin gevraagd worden. Deze gelden alléén bij (verdenking op) besmetting.

We vragen jou dan om:

• Zoveel mogelijk zelf de verzorging van je baby op je nemen met instructie van de kraamverzorgende, mits dit mogelijk is.

• Te zorgen dat je genoeg mondkapjes (chirurgische neusmondmasker type II) in huis hebt. Een mondkapje te dragen tijdens de verzorging van je baby, tijdens (intiem) contact met je baby (afstand kleiner dan 1,5 meter) en bij de borstvoeding.

• Als je verschillende toiletten hebt, liefst alleen het toilet dat het meest dichtbij is te gebruiken.

Kraamkamer:

• De zorg voor jou en je kind wordt gegeven in één ruimte (bijv. slaapkamer of woonkamer met bed etc.): de kraamkamer

• Zet je kinderbedje 1,5 meter van je vandaan.

• Zet in de kraamkamer een vuilnisbakje met deksel (of pedaalemmer)

• Indien mogelijk klok met een secondewijzer klaarzetten in kraamkamer.

• Liefst aansluitend aan de kraamkamer, dicht bij de uitgang moet er een aparte ruimte vrijgemaakt worden (sluis) voor de kraamverzorgende om zich om te kleden.

De ‘sluis’:

• Is een ruimte liefst aansluitend aan de kraamkamer (geen natte ruimte) en dichtbij de uitgang van de woning.(meestal de hal)

• Maak de ruimte zo vrij mogelijk: geen kinderwagens, jassen en speelgoed e.d.

• Kraamverzorgende neemt extra materialen mee om zich te beschermen. Zorg dat dit op een veilige plek neergezet kan worden in de sluis en buiten het bereik van kinderen.

• De ‘sluis’ mag gebruikt worden, maar liever niet in de uren dat de kraamzorg aanwezig is.

• Graag twee vuilniszakken neerzetten waar de kraamverzorgende haar vuile spullen in kan doen. (liefst één pedaalemmer) en één voor haar vuile kleren.

• Je mag borstvoeding geven. Dit lijkt zelfs een beschermend effect op je baby te hebben tegen het coronavirus.

Borstvoeding:

• Handen goed wassen voor en na de borstvoeding.

• Mondkapje op bij de borstvoeding.

 

Verder mag je van ons verwachten dat wij ook onder deze omstandigheden ons uiterste best doen om er een bijzondere en mooie kraamtijd voor jullie van te maken.

Onze slogan is niet voor niks Celebrate Life.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze informatie neem dan gerust contact op met ons!

Gezonde groet,

Team Cicogna Kraamzorg

T 043-4504990

E info@cicognakraamzorg.nl

Werken in een duobaan? Hoe gaat dat in de praktijk?

12 februari 2020

Onze kraamverzorgenden Miriam en Saskia zijn een prachtig voorbeeld van zo’n duo. Twee vaste kraamverzorgenden, één gezin.
Lees hier meer……https://www.kraamzorglimburg.nl/kraamzorg/%20kraamverzorgenden-duo-aan-het-woord/

We’re hiring!

20 januari 2020

We’re hiring!

Cicogna is op zoek naar gediplomeerde kraamverzorgenden.

Waarom werken bij Cicogna?

Wij zetten onze kraamverzorgenden in hun kracht en zorgen er samen met jou voor dat jij je werk vol passie én in goede gezondheid kunt blijven doen. Cicogna staat als werkgever voor oprechte aandacht voor alle medewerkers van Cicogna. Samen zorgen we voor onze gezinnen maar ook zeker voor elkaar! Kies daarom nu voor een werkgever die ook oog heeft voor jouw belangen.

Kies voor een betrokken werkgever. Kies voor werken bij Cicogna!

Solliciteren kan via mail. Stuur een bericht naar cindy@cicognakraamzorg.nl                                                                     Nog vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 043-4504990

Opleidingsplaatsen kraamzorg

Werken in de kraamzorg!

12 mei 2019

Ben jij toe aan een andere of nieuwe uitdaging in de kraamzorg dan zijn wij op zoek naar jou! Cicogna Kraamzorg heeft diverse vacatures voor kraamverzorgende en kraamverzorgende partusdienst.

Ben je verzorgende IG zonder kraamzorgdifferentiatie? Of heb je geen afgeronde IG opleiding maar toch interesse in de kraamzorg? Begin 2019 hebben we een aantal opleidingsplaatsen! Op dinsdag 11 december organiseren we hiervoor een speciale informatieavond. Klik hier voor meer informatie over het opleidingstraject en de informatieavond!

Wat houdt het vak kraamverzorgende in?

Hieronder een filmpje van de Brancheorganisatie Geboortezorg (BO) over wat het vak van kraamverzorgende inhoudt.

 

 

 

Get Ready | Alles over bevallen

3 mei 2019

Extra in ons aanbod!

We weten natuurlijk niet hoe jouw bevalling zal zijn. Maar we kunnen je wel alles vertellen wat je moet weten om goed voorbereid te zijn. Niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk. En dat is dan ook precies wat we gaan doen!

Wat je kunt verwachten is vooral ook een leuke en leerzame avond. iMom staat voor deskundigheid, maar op een eigentijdse manier en met de nodige dosis humor.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op http://www.i-mom.nl/imom-class/getready/

Borstvoeding zorgt voor betere afweer!

6 maart 2019

Borstvoeding zorgt voor een diverse darmflora en krachtig afweersysteem

Aapjes die een half jaar borstvoeding kregen, hebben op eenjarige leeftijd een veel krachtiger afweersysteem dan soortgenoten die de fles kregen. Dat ligt waarschijnlijk aan verschillende populaties darmbacteriën die de dieren hebben opgebouwd. De verschillen zijn zo groot dat de dieren waarschijnlijk anders op infecties en vaccinaties reageren. Er zijn aanwijzingen dat het voor mensenkinderen die bij hun moeder blijven net zo is, schrijven onderzoekers uit Californië in een gisteren uitgekomen artikel inScience Translational Medicine. Het onderzoek is echter ondoenlijk bij mensenbaby’s. Voor dit onderzoek bleven zes makakenbaby’s bij hun moeder en kregen de borst. Zes anderen werden bij hun moeder weggehaald en kregen de fles. Na zes maanden kregen ze hetzelfde voer, maar de verschillen bleven bestaan. (NRC)

Geboorteaangifte binnen 3 dagen

22 december 2018

Je moet aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je baby geboren is. Dit moet binnen drie dagen na de geboorte. Is dit niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan moet je de geboorteaangifte doen op de 1e werkdag na het weekend of de feestdag. Er wordt en dan een geboorteakte opgesteld. Binnen enkele weken ontvang je een Burger Service Nummer voor je baby.

Wat je mee moet nemen als je aangifte gaat doen (check voor de zekerheid nog even bij jouw gemeente):

  1. Identiteitsbewijs beide ouders
  2. Geboortebewijs dat je van je arts of verloskundige kreeg
  3. Erkenningspapieren (als je niet getrouwd bent)
  4. Trouwboekje
  5. Eventueel akte van de naamskeuze (als bij erkenning voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam je kind krijgt)

Als je niet getrouwd of geregistreerde partners bent

  1. Je moet als partner je kind erkennen bij de gemeente. Dit kun je tegelijk met de geboorteaangifte regelen of al voor de geboorte regelen.
  2. Je moet als partner ouderlijk gezag aanvragen door samen met de moeder een verzoek in te dienen bij de administratie van de rechtbank.
  3. Bij homoseksuele ouders moet je als partner jullie kind adopteren.